You are currently viewing TIPS DALAM MENGGUNAKAN TEKNOLOGI “DRONE”

TIPS DALAM MENGGUNAKAN TEKNOLOGI “DRONE”

  • Post author:
  • Post category:Info

Perkembangan dalam bidang teknologi dalam masa sekarang amat lah sukar untuk dibendung. Ianya kerana,kemudahan-kemudahan yang disediakan amat memainkan peranan dalam memajukan sebuah ekonomi dalam sesebuah negara mahupun sebuah negeri. Di dalam kemudahan yang disediakan tidak kiralah dari segi faktor perindustrian, perladangan terutama di Sabah, serta faktor-faktor yang lain juga turut serta dalam memainkan peranan penting bagi sektor ekonomi. Antara beberapa teknologi yang disediakan oleh pihak kerajaan negeri Sabah,

Antara kemudahan teknologi yang kini mula dipertimbangkan dan dikembangkan ialah adalah seperti penggunaan drone yang kini mula berkembang di Sabah. Populariti “drone” telah meletup dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sebagai cara yang lebih gempak untuk membuat penggambaran ataupun hanya berseronok, penggunaan “drone” anda semasa bercuti adalah langkah yang terbaik terutama kepada pencinta teknologi. Walau bagaimanapun, menerbangkan “drone” ataupun teknologi ini di bahagian yang jauh adalah sangat berbeza dengan menerbangkannya di taman belakang anda, dan terdapat beberapa tips serta peraturan yang berguna untuk diingati. tips ini akan membantu anda memanfaatkan “drone” dan percutian anda sepenuhnya. 

 

ANTARA TIPS YANG BERGUNA DALAM PENGGUNAAN “DRONE”

Beri masa tambahan pada diri anda – Apabila melawat lokasi yang anda tidak pernah terbang sebelum ini, satu tindakan bijak bagi persediaan awal adalah untuk memberi diri anda banyak masa tambahan untuk menyediakan dan menjalankan penilaian tahap keselamatan ataupun mengimbas kawasan tersebut adakah selamat atau tidak untuk menerbangkan “drone” anda. Jika anda ingin menangkap rakaman terbaik pada masa yang sesuai, adalah penting untuk anda memastikan dahulu spot rakaman anda agar dapat mengambil “footage” yang cantik.

 

Bersedia untuk terbang secara manual – Terbang dalam mod “first person-view” dengan melakukan penstriman video melalui remote “drone” secara langsung ialah cara terbaik untuk mengawal “drone”, tetapi ini tidak selalu boleh dilakukan. Di lokasi terpencil, aliran talian boleh terputus, meninggalkan juruterbang untuk terbang secara manual. Jika anda mempunyai sedikit pengalaman terbang secara manual, ini boleh menjadi masalah, terutamanya jika anda tidak dapat melihat “drone” anda. Polisi selamat adalah untuk memastikan “drone” sentiasa berada di hadapan anda.

Bina pelan penerbangan anda – Apabila anda merancang laluan penerbangan anda, lukiskan semua lokasi yang anda ingin rakam dan tentukan di mana “drone” sepatutnya berada pada setiap titik. Ini akan membantu anda mendapatkan sudut dan tangkapan yang anda inginkan, di samping membolehkan anda menjejaki pesawat dan mengikut jadual.

Ketahui peraturan tempatan – Peraturan untuk kapal udara berbeza-beza merentasi negara dan benua yang berbeza, jadi adalah penting untuk anda menyemak peraturan untuk destinasi anda dan memahaminya sebelum anda berlepas. Jika anda tidak mengetahui peraturan dan protokol, anda mungkin akan dihukum dengan denda yang besar atau mainan baharu anda yang mahal dirampas.

Melabur dalam “drone” yang lebih canggih – Ini mungkin kelihatan seperti tips yang jelas, tetapi ia adalah salah satu yang paling penting. Kebanyakan “drone” tidak direka bentuk untuk dibawa ke pesawat penumpang dan tidak boleh dilipat atau dibungkus dengan cekap. Dapatkan “drone” yang direka bentuk untuk dilindungi dan diangkut dengan selamat, dan ianya juga mengambil sedikit ruang dan berat. 

Ingat Insurans perjalanan untuk gadjet anda – Tips terakhir ini mungkin paling tidak menarik, tetapi ia boleh menjimatkan wang anda. Insurans perjalanan adalah penting untuk memastikan dron anda dan alat lain dilindungi semasa perjalanan anda, terutamanya jika anda mempunyai rancangan untuk penggambaran dan penerokaan di kawasan terpencil. Melabur dalam insurans perjalanan alat dan bebaskan diri anda untuk menolak imaginasi dan teknologi anda ke had mereka.

Dalam usaha untuk merealisasikan sebuah negara yang maju, pihak kami iaitu Sabah Creative Economy & Innovation Centre (SCENIC) telah membuka satu laluan bagi mereka yang ingin menyertai program-program ini boleh datang terus ke pusat kami untuk belajar lebih dalam tentang teknologi ini iaitu “drone” ini. Ini kerana, pihak kami juga telah mengadakan latihan khusus buat mereka yang ingin belajar lagi tentang “drone”. Kamu boleh layari atau menghubungi kami melalui atas talian iaitu di media sosial seperti facebook kami iaitu https://www.facebook.com/SCENICSabah .