You are currently viewing PENGENALAN LEBIH MENDALAM TENTANG WEB-APPS

PENGENALAN LEBIH MENDALAM TENTANG WEB-APPS

  • Post author:
  • Post category:Info

Dalam era yang semakin moden dan berkembang pesat ini, memang memerlukan seseorang itu mempunyai wawasan yang luas tentang perkembangan teknologi yang pastinya berkembang pesat dari masa ke semasa bermula dari bidang pengangkutan, maklumat dan komunikasi. Lebih-lebih lagi, internet pada hari ini telah menjadi keperluan asas dan sesuatu yang tidak boleh dipisahkan oleh keseluruhan orang, baikpun orang dewasa mahupun kanak-kanak.

Di sini terdapat dua peranan iaitu pengguna internet dan pembuat aplikasi internet atau aplikasi web. Pengguna Internet tidak perlu memahami sepenuhnya bagaimana laman web boleh dibuat. Mereka hanya menggunakan web yang tersedia untuk digunakan mengikut keperluan dan kepentingan. Berbeza dengan pencipta web yang mesti mempunyai kebolehan dan memahami asas serta cara keseluruhan bagaimana aplikasi web boleh dibuat, bahasa pengaturcaraan apa yang akan digunakan, dan cara menyusun atur cara untuk membuat aplikasi supaya ia menjadi web halaman yang baik dan sesuai dengan apa yang di hasratkan dan diharapkan.

 

Memahami Aplikasi Web

Aplikasi web ialah aplikasi yang boleh diakses melalui web menggunakan internet atau intranet. Mari kita bincangkan dengan lebih mendalam akan tentang aplikasi web dan cara menbuatnya.

Sebelum melanjutkan perbincangan, anda kena tahu definisi laman web ialah halaman laman web yang mengandungi pelbagai maklumat dan boleh diakses oleh ramai orang. Kemunculan laman web adalah berdasarkan perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi.

Daripada perkembangan teknologi dari sektor maklumat, ia mewujudkan rangkaian antara komputer yang saling berkaitan antara satu sama lain. Rangkaian yang dipanggil internet ini digunakan secara berterusan dan dikembangkan menjadi sebuah mesej elektronik termasuk e-mel, penghantaran fail dan komunikasi dua hala lain antara individu atau komputer.

Aplikasi web adalah sebuah perisian komputer yang dikodekan dalam bahasa pengaturcaraan yang menyokong perisian berasaskan web seperti HTML, CSS, JavaScript, Ruby, Python, PHP, Java dan bahasa pengaturcaraan lain.

Bahasa Pengaturcaraan HTML (Hypertext Markup Language) ialah bahasa standard yang digunakan untuk membina sebuah aplikasi web. Aplikasi web akan sentiasa mempunyai struktur HTML di dalamnya. Singkat kata, HTML adalah satu bahasa pengaturcaraan yang sangat wajib untuk dikuasai.

Kemudian satu lagi bahasa pengaturcaraan, iaitu Java Script yang berfungsi untuk memproses halaman web untuk mengendalikan tindakan pengguna, dan animasi yang berjalan di bahagian mesin klien. Javascript juga merupakan salah satu bahasa pengaturcaraan aplikasi web yang mesti dikuasai terutama bagi mereka yang baru mahu menceburi bidang ini.

Manakala CSS atau Cascading Style Sheet ialah bahasa reka bentuk web (style sheet language) yang mempunyai fungsi untuk menyusun atur halaman web, mewarna dan mencantikkan halaman web. CSS juga wajib untuk pembangunan aplikasi web.

Aplikasi web biasanya dibuat menggunakan gabungan bahasa pengaturcaraan yang direka untuk digunakan di internet. Dalam sesetengah kes, aplikasi web memerlukan beberapa pemprosesan RAM untuk dijalankan. Sehingga hari ini, banyak pelayar permainan dibina untuk dijalankan sebagai aplikasi web.

 

Kegunaan Aplikasi Web

Aplikasi web ini boleh digunakan dalm pelbagai tujuan dan faedah yang berbeza. Banyak syarikat yang sedang berkembang menggunakan aplikasi berasaskan web untuk mengurus data dan maklumat dalam merancang sumber korporat mereka. Di syarikat peruncitan atau pergudangan, aplikasi ini digunakan untuk memproses data inventori dan sudah tentu ianya amat mudah bagi syarikat yang menggunakan aplikasi tersebut. Perlaksanaan aplikasi berasaskan web ini nampaknya tidak mempunyai had, kerana pada masa ini terdapat banyak platform yang telah menyediakan perkhidmatan membuat aplikasi tersebut.

 

Kelebihan dan Kelemahan Aplikasi Web

Selain mempunyai banyak kegunaan dalam pelbagai syarikat dan agensi, kelebihan daya saing aplikasi berasaskan web adalah pecutan yang sangat ringan, sumber data yang sedikit, dan boleh diakses dengan cepat melalui pelayar pada sambungan internet ke pelayan. Ini sudah tentu membolehkan pengguna mengakses maklumat dan data syarikat mereka melalui komputer riba, komputer PC dan telefon pintar di mana sahaja yang anda perlukan dengan mudah dan cepat. Aplikasi ini tidak seperti aplikasi pada desktop, di mana pengguna mesti memasang perisian atau aplikasi yang mereka perlukan dahulu untuk mengakses maklumat atau data.

 

Kelebihan Aplikasi Web

Antara contoh beberapa kelebihan aplikasi ini, di antaranya ialah:

Mudah diakses dan dibangunkan. Anda boleh menggunakan aplikasi web yang boleh diakses menggunakan pelbagai peranti dan sistem pengendalian serta boleh diakses melalui banyak media seperti komputer, komputer riba atau telefon pintar.

Kebanyakan pembangun web telah menguasai bahasa pengaturcaraan supaya mudah untuk dibangunkan. Jika anda ingin memberikan maklumat kepada pengguna lain, maka anda hanya perlu menyediakan kemas kini pada pelayan. Dengan cara itu, setiap pengguna akan mudah untuk mendapat maklumat yang ingin anda berikan pada bila-bila masa kerana maklumat tersebut mudah diedarkan dan di akses. Satu lagi kelebihan lain tentang aplikasi ini ialah ia tidak memerlukan spesifikasi yang tinggi untuk melaksanakan dan menggunakannya dan juga tidak memerlukan lesen atau kebenaran apabila menggunakan aplikasi berasaskan web kerana lesen tersebut telah menjadi tanggungjawab penyedia perkhidmatan aplikasi.

Aplikasi ini juga mempunyai fleksibiliti untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai peranti dan sistem pengendalian. Contohnya, jika anda mengakses menggunakan komputer riba yang mempunyai skrin yang cukup lebar dengan kuasa yang lebih besar, maka aplikasi ini boleh melaraskan penampilan dan prestasi peranti tersebut.

Persediaan pelayan pada aplikasi berasaskan web ini juga agak mudah. Mengemas kini kod pengaturcaraan hanya dilakukan untuk satu pelayan. Jika beban yang diberikan adalah besar, maka anda tidak perlu membesarkan peranti yang akan mengakses aplikasi web anda. Anda hanya menaik taraf keupayaan pelayan, maka ianya boleh diselesaikan dengan mudah.

 

Kelemahan Aplikasi Web

Aplikasi berasaskan web ini juga mempunyai kelemahan seperti:

Untuk menggunakan aplikasi tersebut, ianya memerlukan rangkaian atau sambungan internet, dalam masa yang sama, aplikasi ini juga memerlukan keselamatan yang tinggi kerana ia dijalankan secara berpusat, sehinggakan jika sistem pelayan down, sistem aplikasi di bahagian klien tidak akan beroperasi secara normal dan boleh mendatangkan masalah bagi pelayan.

 

Bagaimana Web Berfungsi

Berikut adalah beberapa cara web berfungsi, antara lain: Maklumat web disimpan dalam dokumen dalam bentuk halaman atau dipanggil halaman web. Kemudian, halaman web disimpan pada komputer pelayan web. Manakala bagi pengguna pula, terdapat komputer yang berfungsi sebagai komputer klien di mana program diletakkan untuk membaca halaman web yang terdapat pada pelayan web (browser).

Peranan pelayar di sini adalah untuk membaca halaman web yang ada pada pelayan web.

Aplikasi web biasanya dikodekan dalam bahasa yang didayakan pelayar seperti JavaScript dan HTML kerana bahasa ini bergantung pada penyemak imbas untuk mencipta program untuk dilaksanakan. Sesetengah aplikasi adalah dinamik yang memerlukan pemprosesan pada bahagian pelayan. Sedangkan yang lain statik sepenuhnya atau tanpa memerlukan pemprosesan pada pelayan.

Aplikasi ini memerlukan pelayan web untuk mengurus permintaan daripada pelanggan, pelayan aplikasi untuk melaksanakan tugas yang diminta manakala pangkalan data untuk menyimpan maklumat. Teknologi pelayan aplikasi boleh terdiri daripada ASP.NET, ASP dan ColdFusion serta PHP dan JSP.

 

UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Dalam merealisasikan sebuah negara yang tidak mundur serta maju ke hadapan. Pihak kami iaitu SCIENCE CREATIVE ECONOMY & INNOVATION CENTRE (SCENIC) juga menyediakan program sedemikian bagi mereka yang berminat untuk belajar lebih lanjut lagi akan tentang aplikasi “web” ini boleh lah hubungi kami melalui rangkaian media sosial kami di Facebook, iaitu facebook.com/SCENICSabah. Lebih banyak anak muda sekarang lebih untuk gemari melakukan sistem program untuk aplikasi “web” ini.