You are currently viewing INOVASI YANG MEMBERI PERUBAHAN KEPADA DUNIA

INOVASI YANG MEMBERI PERUBAHAN KEPADA DUNIA

  • Post author:
  • Post category:Info

Inovasi boleh memberikan kesan dan mendatangkan perubahan besar kepada sesuatu masyarakat. Dalam keadaan dunia sekarang, masalah sedia ada pasti dapat diselesaikan. Sukar untuk menentukan senarai inovasi, kerana penemuan yang ditemui di zaman dahulu, sudah jauh ditelan zaman, adalah asas dari kemajuan ilmiah dan teknologi yang kita nikmati pada abad ke-21. Inovasi boleh membawa banyak kelebihan dan faedah kepada organisasi tetapi faedah utamanya adalah ia mampu untuk mewujudkan dan mengekalkan kelebihan bersaing kepada organisasi itu. Contoh-contoh inovasi yang memberi perubahan kepada dunia, antaranya ialah:

 

  1. Alat Pemotong 

Peninggalan tombak pertama bermula pada 400,000 SM. C. Penemuan ini memperkenalkan pemburuan sebagai aktiviti kebiasaan dalam mencari makanan dan, sebagai akibatnya, memaksa masyarakat untuk mengatur. Selain itu, tombak sebagai alat tajam adalah inovasi teknologi pertama yang membolehkan manusia mula memotong dan mengendalikan bahan yang lebih kuat untuk kepentingan mereka sendiri.

  1. Seni Piktograf

Pada zaman 17.000 tahun yang lalu, beberapa manusia dari Altamira, Sepanyol, meninggalkan tanda pada batu menggunakan pigmen dari wilayah itu, menangkap apa yang sekarang kita namakan lukisan gua, ungkapan seni pertama kita. Cara asas untuk menyatakan apa yang kita lihat telah berkembang dari masa ke masa kepada komposisi seni digital yang kompleks yang kita lihat hari ini.

Gambar menjadi bentuk ekspresi penting dalam diri manusia. Berkat daya tarikan kami dengan perwakilan grafik, sains dan teknologi maju ke arah penciptaan fotografi oleh Joseph Niépce (1765-1833) bersama dengan Louis Daguerre (1787-1851) pada tahun 1839 dan pawagam oleh saudara Lumière pada tahun 1859.

Seiring dengan munculnya inovasi lain, hari ini kita menggunakan teknologi untuk membuat gambar dalam format digital, dari program penyuntingan gambar seperti Photoshop , hingga teknologi realiti maya yang mencipta dunia tiga dimensi.

  1. Kanta Pembesar

Kanta pembesar pertama yang ditemui berusia lebih dari 3,000 tahun dan dinamakan lensa Nimrud. Itu digunakan oleh orang Asiria untuk mengamati langit. Melalui kemajuan teknologi yang diciptakan oleh orang Mesir, Cina dan Yunani, cermin mata pertama dipasarkan sekitar tahun 1,280.

Dari inovasi ini, penemuan mikroskop pertama oleh Zacharias Jansen (1580-1638) muncul pada tahun 1595. Inovasi saintifik dan teknologi ini akan membuka pintu kepada pengamatan dunia mikroorganisma, yang menjadi asas kemajuan perubatan. Pada gilirannya, pada tahun 1609, Galileo Galilei mulai bereksperimen dengan kanta, membangun teleskop pertama yang berfungsi untuk kemajuan pengetahuan tata suria dan alam semesta kita.

  1. Mesin Wap

Pada tahun 1768, James Watt (1736-1819), dengan bantuan kewangan Matthew Boulton (1728-1809), mencipta mesin pertama yang menghalang kehilangan tenaga berterusan dalam mesin wap. Dengan cara ini, konsep “kuasa kuda” dicipta dan kuasa unit elektrik dibaptiskan sebagai watt (watt dalam bahasa Sepanyol).

Inovasi ini merevolusikan dunia alat pengangkutan, memperkenalkan penciptaan lokomotif oleh Richard Trevithick (1771-1833) pada tahun 1808, kereta oleh Karl Benz (1844-1929) pada tahun 1886, kapal terbang oleh Clément Ader (1841-1925 ) pada tahun 1890, dan pelayaran angkasa pertama sebagai hasil dari apa yang dikenali sebagai perlumbaan angkasa antara Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet semasa Perang Dingin.

  1. Telegraf

Telegraf disempurnakan untuk penggunaan sehari-hari oleh Samuel Morse (1791-1872) pada tahun 1830. Inovasi teknologi dan ilmiah ini dianggap sebagai permulaan revolusi media.

Dalam pengertian ini, telefon lahir pada tahun 1875 dengan Graham Bell (1847-1922), dan radio, yang penemuannya dikaitkan dengan Guglielmo Marconi (1874-1937), menjadi ujian pertama yang berjaya sekitar tahun 1897.

Akibat daripada inovasi teknologi pada masa ini, televisyen dilahirkan, yang model mekanik pertamanya diciptakan oleh John Logie Baird (1888-1946) pada tahun 1924, tetapi yang hanya dikenal sebagai televisyen pada tahun 1926. Dan kita tidak boleh gagal menyebutkan medium Komunikasi yang paling biasa pada masa ini, komputer yang dibuat oleh Konrad Zuse (1910-1995) pada tahun 1941.

 

Pusat Kreatif Ekonomi dan Inovasi Sabah (SCENIC) memfokuskan untuk memacu dan menginovasikan 7 bidang teras di Sabah iaitu media kreatif, kemahiran bakat dan digital, industri pembuatan 4.0, pelancongan, pertanian pintar, teknologi mudah alih dan pembangunan permainan menggunakan alat digital seperti AR/VR, kepintaran buatan, Internet pelbagai benda, analisis data raya, animasi dan perfileman serta robotik.