You are currently viewing CABARAN DAN RINTANGAN YANG AKAN DIHADAPI PARA USAHAWAN

CABARAN DAN RINTANGAN YANG AKAN DIHADAPI PARA USAHAWAN

  • Post author:
  • Post category:Info

Pusat Kreatif Ekonomi dan Inovasi Sabah (SCENIC), berperanan sebagai pemangkin untuk program pembelajaran dan pembangunan untuk bakat dan mewujudkan ekosistem pelabur dan pemain pasaran serantau. Ini membolehkan rakyat Sabah menjadi usahawan inovatif yang menyumbang kepada kesejahteraan sosio-ekonomi negeri. Usahawan merupakan individu yang dikagumi. Namun, perjalanan hidup sebagai usahawan pastinya pelbagai cabaran yang perlu dilalui. Dalam keusahawanan, pengorbanan adalah wujud tetapi ganjaran adalah tidak pasti. Malah, terdapat banyak usahawan yang mengalami kegagalan dan akan merosakkan hidup mereka dalam proses. Seseorang individu yang berhasrat untuk menjadi usahawan mestilah mempunyai inspirasi. Ramai yang tiada pengetahuan tentang keusahawanan. Oleh itu, marilah kita meneroka beberapa cabaran dan rintangan keusahawanan yang akan dihadapi para usahawan.

  1. Risiko kewangan

Semua keusahawanan perlu meletakkan kewangan peribadi mereka pada risiko tanpa ragu-ragu. Mengapa demikian? Pertama, perniagaan yang baru mula beroperasi memerlukan banyak modal sebagai permulaan. Modal ini disediakan oleh usahawan sendiri. Amat bernasib baiklah jika modal bukan datang daripada usahawan itu sendiri. Tidak mungkin terdapat apa-apa kepastian untuk memulihkan modal ini. Namun, ini bukan bahagian yang paling menakutkan. Terdapat banyak usahawan yang telah bersedia untuk kehilangan modal semasa memulakan perniagaan.

Kebimbangan seorang usahawan adalah ketidakpastian pendapatan. Tidak termasuk kewajipan, landasan untuk memulakan perniagaan akan menjadi pendek sekiranya kos telah ditetapkan bagi setiap bulan. Kebanyakan usahawan akan menangguhkan gaji untuk melanjutkan landasan yang cepat. Terdapat sebahagian usahawan akan meletakkan semua kewangan peribadi mereka untuk membiayai semula kediaman mereka atau mendapatkan bantuan daripada pinjaman peribadi. Hal ini telah menyebabkan kebanyakan usahawan gagal.

  1. Risiko kepada reputasi

Salah satu kebimbangan yang besar daripada usahawan adalah kegagalan. Walaupun telah berusaha untuk menghapuskan bahagian yang berkaitan dengan kegagalan, tidak boleh dinafikan lagi bahawa reputasi masih boleh dijejaskan dari kontrak yang tidak dipenuhi dan kekecewaan dari pelabur. Selain daripada masalah kewangan, risiko kepada reputasi merupakan isu yang paling sukar untuk ramai usahawan bertahan hidup.

  1. Merasa kesepian

Cabaran dan rintangan yang dihadapi oleh usahawan adalah dalam pelbagai cara. Kebanyakan orang tidak akan mengalami cabaran ini dalam kehidupan mereka. Oleh demikian, usahawan yang berpengalaman telah membuktikan bahawa ia adalah sukar untuk mencari seseorang yang berkaitan.

Ia akan menjadi perkara yang amat ketara sekiranya perniagaan sedang menghadapi sesuatu kesukaran. Usahawan juga mahu berkongsi masa mereka dengan orang lain sama seperti manusia yang lain. Tetapi ramai berasa bahawa mereka terperangkap dan tidak mempunyai keupayaan untuk  berbuat demikian.

Perkara yang paling utama diberi perhatian adalah menunjukkan kekuatan yang teguh agar tidak menjejaskan keyakinan dalam pasukan atau perniagaan.

4.Menjejaskan hubungan

Kebanyakan usahawan yang berpengalaman akan memberikan amaran agar tidak bekerja dengan rakan dan saudara mara yang rapat. Namun begitu, ia bukanlah sesuatu perkara yang luar biasa untuk memberikan bantuan kepada rakan dan saudara sebagai permulaannya. Ia akan menyebabkan ketegangan dalam hubungan kerana memulakan perniagaan adalah pengalaman yang memberi tekanan pada diri sendiri. Ia bukanlah perkara yang mengejut sekiranya hubungan terjejas dalam proses ini.

  1. Komitmen dan ketegangan gaya hidup

Pastikan anda mempunyai komitmen dan sanggup berkorban sekiranya anda menceburi perniagaan sendiri. Sesiapa yang ingin mendapatkan keseimbangan antara kehidupan dan pekerjaan perlulah berfikir secara matang berhati-hati. Ia tidak sesuai untuk kehidupan berkeluarga kerana anda mungkin akan kehilangan masa lapang. Namun begitu, masih terdapat usahawan yang kali pertama menceburi perniagaan mengatakan mereka bersedia untuk komitmen pada masa akan datang dan terlibat dalam jumlah pekerjaan yang banyak.

Walau bagaimanapun, apa yang mengejutkan mereka adalah jumlah tekanan yang dihadapi oleh mereka. Tekanan yang dialami dapat menceroboh dan menjejaskan kualiti kehidupan meskipun mereka telah berusaha untuk mengawalnya. Masalah yang seringkali dihadapi di kalangan usahawan adalah bagaimana mereka menangani tekanan semasa tidak bekerja. Bagi sesetengah orang, mereka sukar untuk tidur dan malam akan menjadi panjang. Kejadian ini hanya akan menambahkan kesukaran kepada diri sendiri pada masa itu.

  1. Berurusan dengan rakan kongsi

Terdapat kebanyakan usahawan yang berniaga dengan rakan kongsi agar dapat berkongsi tanggungjawab dan bersama-sama mendapatkan hasilnya.

Walau bagaimanapun, mendapatkan rakan kongsi yang saling melengkapi merupakan perkara yang amat nasib sekiranya rakan kongsi memberikan bantuan yang besar. Ia bukanlah perkara yang luar biasa untuk menggambarkan rakan kongsi mereka sebagai sia-sia atau satu mimpi yang ngeri. Bahkan, sebahagian usahawan akan didakwa sekiranya rakan kongsi mereka melakukan sesuatu yang salah.

Malang sekali, rakan kongsi tidak akan mudah disingkirkan atau digantikan sebagai pekerja. Walau bagaimanapun, aturan mungkin adalah berbeza daripada kes yang berlainan. Biasanya, rakan kongsi akan mempunyai kepemilikan dan hak untuk bersuara bagaimana perniagaan akan dijalankan. Jadi, salah satu cara untuk menyingkirkan rakan kongsi yang tidak baik adalah pembelian semula saham atau menyingkirkan diri sendiri seperti kisah yang berlaku di antara Zuckerberg dan Eduardo Saverin di Facebook.