You are currently viewing PENGERTIAN TENTANG AQUAPONIK

PENGERTIAN TENTANG AQUAPONIK

  • Post author:
  • Post category:Info

Apa itu Aquaponik?

Akuaponik mampu menghasilkan produk dalam bentuk sayur-sayuran dan ikan. Anda boleh menjimatkan wang membeli-belah dengan kaedah ini.

 

Memahami Akuaponik

Mari kita mulakan perbincangan ini dengan memahami maksud akuaponik. Nama ini diambil daripada gabungan istilah akuakultur dan hidroponik. Akuakultur ialah satu sistem untuk memupuk atau menternak ikan. Hidroponik adalah penanaman tumbuhan dengan air sebagai media tanam.

Apakah akuaponik? Bagi memudahkan anda untuk lebih faham tentang Akuaponik, Akuaponik ialah kaedah menggabungkan dua jenis penanaman yang berbeza iaitu ikan dan tumbuhan bersama.

Kaedah ini telah dicipta sejak 3000 tahun dahulu di tanah besar China. Manakala di Mesir, akuaponik ditemui 1000 tahun kemudian. Kaedah baru ini berfungsi dengan mengalirkan air dari kolam melalui penapis ke tangki penampung. Tujuan adalah ialah kotoran ditapis. Dari takungan, air mengalir ke tumbuhan. Selepas itu, air kembali mengalir ke dalam kolam.

Air yang berasal dari kolam itu mengandungi pati najis ikan yang baik untuk tumbuh-tumbuhan. Sebabnya, tahi ikan kaya dengan khasiat untuk membantu tumbesaran tumbuhan. Air yang telah melalui akar tumbuhan juga kaya dengan oksigen yang berguna untuk menyokong pertumbuhan ikan. Akuaponik kini digunakan secara meluas oleh masyarakat, baik untuk tujuan rumah tangga mahupun komersial. Dengan cara ini, anda boleh mendapat kelebihan yang lebih besar daripada mengejar hanya hidroponik atau akuakultur sahaja.

 

Kelebihan dan Kekurangan Akuaponik

Kini anda faham apa itu akuaponik dan berminat untuk mencubanya? Jangan tergesa-gesa, mari kita ketahui tentang kelebihan dan kekurangan aquaponik.

 

Kelebihan Aquaponik

1. Menghasilkan dua produk sekaligus.

Kelebihan pertama ini kelihatan sangat nyata. Dalam aquaponik, anda menanam dua komoditi sekaligus iaitu tumbuhan dan ikan. Umumnya, tumbuhan yang dipilih adalah sejenis sayuran. Penanaman ikan dan sayur-sayuran berjalan seiring dan bersinergi antara satu sama lain. Anda boleh melakukan tapak semaian dan penjagaan pada masa yang sama dan menghasilkan dua produk. Ini jelas berbeza jika anda hanya menjalankan perniagaan pertanian atau perikanan. Sekiranya anda gagal menuai sayur-sayuran, anda masih mempunyai produk lain iaitu ikan. Dan sebaliknya, anda masih mempunyai sayur-sayuran jika ikan mati.

2. Jimat air

Bukan sahaja tanah yang boleh dijimatkan, anda juga akan menjimatkan air dengan kaedah akuaponik. Air yang digunakan untuk media tanam adalah sama dengan air yang digunakan untuk menternak ikan. Peredaran air dikawal untuk memenuhi keperluan ikan dan tumbuhan. Anda hanya perlu menambah air apabila isipadu mula berkurangan. Keperluan air tidak sebanyak penanaman ikan dan tumbuhan di tanah berasingan.

 

3. Tetapkan Mengikut Keperluan

Penanaman akuaponik ikan dan tumbuhan adalah sangat fleksibel. Tetapi mengapa? Anda bebas untuk menetapkannya mengikut keperluan anda. Sebagai contoh, anda tidak mempunyai kawasan tanah yang luas tetapi ingin menghasilkan banyak produk tumbuhan. Penyelesaiannya adalah dengan menyusun tumbuhan secara menegak. Selain menjimatkan ruang, susunan tumbuhan menegak juga boleh menghasilkan lebih banyak produk.

4. Menghasilkan Produk Pertanian Organik

Petani kini menggunakan lebih banyak produk buatan kilang seperti baja dan racun serangga. Padahal produk ini mempunyai bahaya yang jarang disedari oleh orang ramai. Bahaya ini mengancam pengguna dan juga alam sekitar. Oleh itu, produk organik yang lebih sihat muncul. Produk seperti sayur-sayuran yang dihasilkan melalui kaedah akuaponik termasuk dalam kategori organik. Semasa pertumbuhan, tumbuhan mendapat nutrien daripada sisa ikan tanpa perlu menambah baja buatan kilang. 

 

Kelemahan Aquaponik

1. Bayaran Pemasangan Mahal

Kelemahan pertama sistem akuaponik ialah kos peralatan dan pemasangan yang tinggi. Komponen yang digunakan mesti dibeli kerana ia sangat sukar untuk dibuat sendiri. Komponen pertama yang mesti disediakan ialah kolam. Untuk membina kolam, anda mesti memilih bahan yang berkualiti tinggi supaya kualiti kolam terjamin. Selain itu, anda juga perlu menyediakan set media tanam bersama pam dan penapis air. Baru-baru ini, terdapat ciptaan untuk mengatasi kos tinggi akuaponik. Caranya adalah dengan menggunakan baldi yang besar. Baldi itu digunakan sebagai pengganti kolam dan di tepinya digunakan untuk menggantung tumbuhan. Kaedah akuaponik yang murah ini mempunyai air yang statik atau pegun. Jadi, jenis ikan yang anda pilih mestilah sesuai.

2. Bergantung kepada Elektrik

Sistem akuaponik mempunyai komponen dalam bentuk pam air. Fungsinya adalah mengalirkan air ke tumbuhan dan kemudian kembali ke kolam. Pam ini boleh beroperasi jika ia dikuasakan oleh elektrik. Jika berlaku gangguan bekalan elektrik dalam tempoh yang lama, peredaran air akan terganggu. Ini boleh menyebabkan ikan dan tumbuhan mudah mati.

 

3. Penjagaan Tambahan

Ikan dan tumbuhan yang diusahakan menggunakan kaedah akuaponik tidak boleh diabaikan. Anda dikehendaki bersungguh-sungguh menjaganya. Tidak boleh lalai, ada ilmu dan teknik khas yang perlu dipelajari untuk merawat akuaponik. Tidak sedikit orang yang gagal dalam amalan akuaponik kerana tidak mahir mengendalikan peralatan tersebut. Jika perlu, ambil latihan sebelum membuat keputusan untuk memiliki akuaponik anda sendiri.

 

Antara tanaman yang sangat sesuai untuk digunakan semasa aquaponik adalah sayur kangkung, sayur kubis dan cili. Ianya amat sesuai dalam aquaponik. 

Pada 22 Disember 2021 Pihak Scenic melakukan lawatan ke Farm Tokou. Farm Tokou  menyediakan input pertanian dan ternakan serta sayur-sayuran organik dan udang galah di Sabah. Farm Tokou adalah syarikat tempatan yang menggunakan sistem akuaponik untuk menghasilkan ikan dan sayur-sayuran segar tanpa menggunakan bahan kimia berbahaya. Ia menunjukkan kelebihan penternakan organik melalui pendekatan inovatifnya.

Agensi lain juga turut serta dalam menjayakan inovasi yang mereka lakukan iaitu agensi daripada MOSTI, EPU, ICU and MaGIC team serta pihak Sabah Creative Economy and Innovation Centre. 

 

Pihak Sabah Creativity Economy and Innovation Centre (SCENIC) akan sentiasa  memberi sokongan penuh dalam memastikan teknologi dan inovasi di Sabah berkembang dengan lebih pesat dan mendadak.